Ana içeriğe atla

Sayıklamalar 2

Kimim ben? Nedir beni diğerlerinden ayıran?
Hayata bir beyin fırtınası olarak bakmak ne kadar gerekli? Bizi niye okutuyorlar bu kadar. Büyük adam olmamız için mi? İyi de tarihin gösterdiği en büyük gerçek şu değil midir? Büyük adamlar acı çeker. Ya da zaten başlangıçtan itibaren çektiği acıdır büyük adamı büyük yapan.
Bizi temelde nihilist yapan şey fiziksel aktiviteden koparılmış olmamız mıdır? Spor salonlarında dıngıldamaktan bahsetmiyorum. (Koşu bandının üstüne çık, bitmeyen bir yolu yürü durmadan, kısır döngü bandında durmadan yürü. Sonra da hayatım niye bu kadar anlamsız diye sor kendi kendine) Ben üretime dayalı fiziksel aktiviteden bahsediyorum. Odun kırmaktan, çapa yapmaktan, dal budamaktan, tavuk kesmekten. Bir şeyi büyütmek, yetiştirmek ya da yoketmek için yapılan, (fit kalmak, zayıflamak, erken yaşta ölmemek gibi insanın kendi gelişiminden başka bir şeyi amaçlayan bir nedene dayalı) fiziksel aktiviteden mahrum kalmak mıdır büyük adam olmanın ödülü. Bu ceza değil mi?
Büyük adam düşünür, her büyük adam yaratıcı düşünemeyebilir. Ama en azından kendisine öğretilen düşünme yollarını takip eder. Mantık yürütür büyük adam, önsezer, fırsatları değerlendirir. Soyutlar. Soyutlama sadece yaptığı işle ilgili değildir. Hayatının her alanına yayılır.
Büyük adam komşusunun on yedi yaşındaki kızını sikmeyi hayal eder. Mastürbasyon da bir çeşit soyutlamadır. Küçük adam komşusunun on yedi yaşındaki kızını kıstırdığı yerde siker. Büyük adam bu edepsiz hayali gerçekleştirmenin sonuçlarını da düşünür. O sonuçların yaratacağı etkiden korkar. Soyutlaya soyutlaya yarattığı (aslında gerçek olduğuna dair ciddi şüphe duyduğu) hayatını mahvetmekten korkar. Küçük adam içgüdülerine uyar, düşünmez, önsezmez, varsaymaz, tek başına yakaladığı gün yapışır komşu kızının apış arasına. Sonunda ölüm bile olabilir ama o kadar uzun boylu düşünmek küçük adamın işi değildir.
Büyük adam sadece kendisinin değil, içinde yaşadığı toplumun, hatta dünyanın gidişine yön verecek bir katkıda bulunabileceğini düşünerek yaşar bütün hayatını. Bu erdem oluşturur büyük adamın DNA’sını. Halbuki düşünceden eyleme geçmek zordur. Küçük adam düşünmez, yapar. Yaptığıyla değiştirir zaten çoktan değişmeye hazır olanı. Devrimleri büyük adamlar kurar. Küçük adamlar yapar. Büyük adamlar her on yılda bir devrim hayalleri kurar ama küçük adamlar olmadan devrim olmaz.

Şimdi burda can sıkıcı soru şu: Büyük adam mı yaşıyor, küçük adam mı?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DEVRİM YAPACAADIK DA BİZİ BU İNTERNET BİTİRDİ

bu foto sadece erkek veya lezbiyen veya biseksüel okuyucunun dikkatini yazıya çekmek için konmuştur. Görsel meta tüketimi de insanda "çünkü ben buna değerim!" duygusu yaratıyor. "Koçum benim! Bunların hepsi sana vermek istiyor! Bak nasıl da sıraya girmişler" Son bir kaç gündür tuvalet kitabım Fransa'da 68'de neler olduğunu anlatan, unuttuğum adı da bu minvalde bir şey olan bir kitap. Ondan önce de Vietnam Savaşı'nı okuyordum. Benim için sanıyorum tuvalet aynı zamanda bir okuma mabedi haline gelmiş durumda. Tuvalet dışında okuyamıyorum. İşteki tuvalette ayrı kitap evdekinde ayrı kitap okuyorum. İşteki tercihlerim genelde kafa dağlamayan Amerikan romanları. Bir yandan Gore Vidal'in Düello'sunu bir yandan da Mario Puzo'nun Omerta'sını okuyorum işte. Evde ise genelde araştırma kitaplarından daha fazlasını almıyor kafam. Bazen sırf kitap okumak için çişim olduğu halde takılıyorum tuvalette. Evet manyağım belki, ama sanırım dış dünyanın t

"Makinalaşmak İstiyorum" Şiiri Üzerine

Virgillius'un şu yazısını okuduktan sonra bir cevaba girişip yorum kısmına koyacak oldum. Fekat yorumun limitlerinin almayacağı bir yazıya dönüştüğü için yazacaklarım, buraya almaya uygun görmüş bulunmaktayım efenim. Üstat hazır sen yokken meydanı boş bulup atıp tutayım biraz. “Makinalaşmak İstiyorum” şiiri Nazım Hikmet'in şiirinin gelişme döneminde denediği Fütürist akım dahilindeki bir iki şiirinden birisidir. Fütürist akım İtalya'da Marinetti tarafından başlatılmış daha sonra özellikle Rusya'da faşizme olan açık desteği paranteze alınarak geçmişe dair herşeyi reddeden cesur tavrı öne çıkarılarak Mayakovski ve Hlebnikov tarafından uygulanmıştır. Mayakovski'nin şiirinin bu kadar sert, açık ve kavgacı olmasının sebebi şairin manyak bakan gözleriyle birlikte bu akımdır. Nazım Hikmet'in KUTV'da eğitim görürken okuduğu ve çarpıldığı bu şiir biçimine öykünerek yazdığı bir şiirdir “Makinalaşmak İstiyorum” Biçimsel olarak oldukça özel bir yer tutar Türk şii

Aklıma Takılanlar

Kışın kafelerde, metrolarda filan bir kere bile kitap okuduğunu görmediğim yurdum burcuva kızı neden güneşlenirken kitabına gömülür? Ben biliyom nedenini de, ayıp değil mi güneşin altında kavrulan o zavallı kitabın yapraklarına be güzel ablam ama ya!